Warning: Undefined array key "rpr_number" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 54 Dr Frans Wesling Warning: Undefined array key "metatitle" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 99 Frans Wesling | FAQ | veel voorgeschreven behandelingen

Dr Frans Wesling

veel voorgeschreven behandelingen

Veel  voorkomende hormonale  behandelingen
 
Primolut Nor 10 mg of Utrogestan 200 mg P.O.

In de overgang, maar soms ook al enkele jaren voordien, als de vruchtbaarheid wat begint te verminderen is de hormoon productie in de eiertakken niet meer zoals voordien. Het eerste wat meestal vermindert is de progesteron productie. Progesteron wordt in de eiertak aangemaakt kort na de eisprong, ongeveer 14 dagen na het begin van de menstruatie en dit gedurende ongeveer 10 dagen waarna de progesteron concentratie in het bloed weer vermindert en  het slijmvlies van de baarmoeder binnenkant los komt, wat eigenlijk de menstruatie is.
Bij onregelmatige bloedingen die het gevolg zijn van een onvoldoende hoge progesteron concentratie, wordt vaak Primolut of Utrogestan voorgeschreven. Men neemt één Primolut of Utrogestan  per dag gedurende 10 dagen en men begint op de 15e dag van de cyclus, dat wil zeggen men begint pas  twee weken na het begin van de  menstruatie.( Dag 15 tot en met dag 24.) Enkele dagen later begint de volgende bloeding weer en dit is weer dag 1 van de volgende cyclus. En zo gaat men door.  Meestal moet men na drie keer nog eens op controle komen om te zien of hier mee de cyclus weer regelmatig is geworden. Indien het hiermee goed gaat wordt dit meestal weer voor één jaar voorgeschreven.

Utrogestan 200 wordt best  ’s avonds voor het slapen ingenomen,  omdat sommige vrouwen hier slaperig van worden.

Vagifem.

Wordt meestal voorgeschreven voor vaginale droogte, atrofie en de daar mee samengaande pijn bij het vrijen. Het zit in dozen van 18 tabletten van 10 microgram. Tijdens de eerste doos wordt er dagelijks s’avonds voor het slapen gaan  een tabletje vaginaal op gestoken. Van af de tweede doos wordt erom de dag,( dwze één dag wel en één dag niet,)  één tablet vaginaal op gestoken voor het slapen gaan. Van af de derde doos geldt als onderhoudsbehandeling  één tablet vaginaal twee maal per week.( B.v. maandag avond en donderdag avond).  Ook hier geldt dat men na drie maanden terug komt om het resultaat te bespreken.
Op de bijsluiter van Vagifem staan alle bijwerkingen van oestrogenen. Dit doet bij veel patienten twijfel ontstaan over het mogelijke gevaar van deze medicatie op langere termijn.De oestrogeen concentraties in het bloed veranderen niet bij het gebruik van Vagifem 10µgr. Het product werkt enkel ter hoogte van het slijmvlies van de vagina en de uretra, dit is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld ( de ingang van de vagina). De Noord Amerikaanse Menopauze vereniging, NAMS, is sinds  mei 2016 bij de Food and Drug Administration aan het proberen de tekst van de bijsluiter te laten aanpassen, maar dit is een proces dat geruime tijd in beslag neemt. De Europese tegenhanger EMEA zal te zijner tijd dan wel volgen, maar zover zijn we nog niet en zal men de huidige bijsluiter voorlopig behouden.
 
 
Femoston 1/10 en 2/10

Dit is een per-orale hormoon behandeling voor menopauzale klachten bij vrouwen die nog een baarmoeder hebben. Als men nog (onregelmatige) bloedingen heeft begint men best op de eerste dag van de menstruatie. Er zitten 28 tabletten op een kaartje de bovenste twee rijen van zeven tabletten zijn wit, de onderste twee rijen zijn grijs, bij de 1/10.( Bij de Femoston  2/10 zijn de bovenste twee rijen steen rood en de onderste twee rijen geel.) Men begint met de witte tabletten en als die op zijn neemt men de grijze tabletten tot dat het hele kaartje leeg is en dan begint men direct met het volgende kaartje. Er is dus geen pauze week zoals het met “de pil” vroeger vaak het geval was.
Op het einde van het kaartje of aan het begin van het nieuwe kaartje kan men een “menstruatie” verwachten. Die bloeding is meestal minder dan voordien en vaak heeft men, na dat men verschillende maande deze behandeling volgt, heel weinig of bijna geen bloedverlies meer. Hier hoeft men zich niet ongerust over  te maken.  Bij de Femoston 2/10 is de kans groter dat men elke maand een menstruatie blijft zien.

Femoston Conti.

Hierbij zij alle tabletten het zelfde. Men neemt de 28 tabletten en als het kaartje leeg is start men direct met het volgende kaartje met 28 tabletten. Hiermee is het de bedoeling dat er geen bloedingen / menstruaties meer mee door komen. In het begin kan het zijn dat er wat onregelmatig bruin of bloedverlies is. Dit wordt spotting genoemd.

Femoston Low.

Is gelijkaardig qua inname als Femoston Conti, alleen de dosis is half zo zwaar. Ook hiermee verwachten we geen menstruaties meer.
Femoston Conti  en  Femoston Low worden meer voorgeschreven als de menstruatie al geruime tijd afwezig is( één of twee jaar na de menopauze.)

Estreva of Oestrogel.

 Het  is een oestrogeen houdende gel die op de arm gesmeerd wordt, één keer per dag. De aanvang dosis is één pompje per dag op elke arm. De dosis kan door uw arts aangepast worden.  Als er nog een baarmoeder aanwezig is zal tegelijker tijd een progestageen voor geschreven moeten worden gedurende meestal 12 tot 14 dagen per maand waarna er een menstruatie zal op treden . Het progestageen kan Primolut Nor 10 mg zijn ofwel  Utrogestan 200 mg P.O .
Estreva is sinds kort niet meer te verkrijgen

 Mirena, Levosert, Levonortis.   (Het Levonorgestrel spiraal )

Het progestageen kan ook in de vorm van een progestageen houdend spiraal gebruikt worden. Het spiraal bevat 52 mg Levonorgestrel,( Mirena of Levosert)  dat in de baarmoeder wordt ingebracht en zodoende voorkomt dat het slijmvlies te dik wordt. Het is goed voor 5 jaar. In principe heeft men geen menstruaties met deze spiraaltjes, maar het geeft soms wel aanleiding tot dagen van bruinig, gelig verlies zonder dat men zich hier ongerust over dient te maken.
 
Orale contraceptiva of ook wel “de pil”.

 Een lichte pil kan soms ook voorgeschreven worden in de overgang, het gevaar op zwangerschap is niet onbestaande.  In principe kan een vrouw nog zwanger worden tot één jaar na de laatste menstruatie. Een lichte Pil kan, op voorwaarde dat er geen contra indicaties voor zijn, bv roken of een voorgeschiedenis van trombose of long embolen.  Een Levonorgestrel spiraal is een goed alternatief in dergelijke omstandigheden.
 
Medicatie voor osteoporose.

Over het algemeen wordt osteoporose, het verlies van kalk uit ons skelet, tegen gehouden door voldoende oestrogeen. Van af de menopauze verandert het evenwicht tussen bot aanmaak en bot afbraak in het voordeel van de afbraak, waardoor ons skelet minder sterk wordt en er gemakkelijker breuken ontstaan. Dit moet zeker vermeden worden. Het opsporen van osteoporose wordt gedaan met een Bot Densitometrie, in het Engels  een BMD,  Bone Mineral Density meting. Gemiddeld hoeft dit pas te gebeuren rond 65 jaar tenzij men zeer vroeg in de menopauze is geraakt en er familiaal ook al osteoporose voorkomt. Osteoporose komt zowel bij mannen als vrouwen voor  maar bij vrouwen is er vaker een versneld verlies van kalk de eerst twee jaar na de menopauze.
 
Bij de behandeling van osteoporose wordt vaak specifieke medicatie voorgeschreven, waarvoor een aanvraag tot terugbetaling door het ziekenfonds, moet worden ingediend samen met het resultaat van de BMD meting.
Er zijn tabletten voor die men meestal één maal per week moet innemen.  Een half uur voor de maaltijd ( het ontbijt) en men mag na de inname het eerste half uur niet gaan liggen wegens het risico op irritatie van de slokdarm. Dus inslikken en recht op blijven en na een half uur mag men ontbijten.
Er is ook intraveneuze medicatie voor de osteoporose onder de vorm van een baxter een maal per jaar of een intramusculaire  inspuiting alle drie maanden.  
 

Keer terug naar overzicht