Dr Frans Wesling

Ziekte en medicatie gebruik.

 
Buiten de “gewone” veranderingen die optreden op het moment dat de vrouw in de overgang komt en die opzich al een invloed kunnen hebben op haar seksualiteit, zijn ziektes en de daar bij horende medicatie vaak een bijkomend probleem.
Diabetes. Door diabetes kunnen de kleine bloedvaten en zenuwen beschadigd geraken. De gevoeligheid van de clitoris kan verminderen, de doorbloeding van de vagina en de weefsels er rond kan verminderen waardoor problemen kunnen ontstaan met het nat worden, opwinding en orgasme. Verhoogde bloedsuikers geven vaak aanleiding tot blaasinfecties en schimmelinfecties in de vagina waardoor vrijen pijnlijk wordt. Het overgewicht, dat vaak aan de basis ligt van de diabetes op oudere leeftijd kan ook het zelfbeeld van de vrouw doen verminderen, ze kan zich minder aantrekkelijk voelen en minder zin krijgen in seks.
Hart en vaatziekten. Hart en vaatziekten geven vaak verstopping van terminale fijne bloevaten en dit overal in het lichaam, het hart zelf, de nieren, de hersenen maar ook de genitalia. Mannen kunnen problemen krijgen met de erectie en vrouwen kunnen op een zelfde manier minder opwinding ervaren of meer moeite hebben om een orgasme te krijgen.
Mensen met hart en vaatziekten zijn vaak bang om te vrijen uit schrik voor een hartaanval of infarkt. Vrijen vraagt echter niet meer van het hart dan twee verdiepingen de trap op gaan. Als je hier bang voor bent, moet je dit met de behandelende arts bespreken. Er zijn maar weinig situaties waar seks gevaarlijk zou kunnen zijn.
Hoge bloeddruk. Hoge bloedruk gaat vaak samen met hart en vaatziekten. Daarbij komt, dat de medicatie er voor, de libido vaak doet afnemen (ACE inhibitoren en betablokkers) en opwinding en orgasme bemoeilijkt ( betablokkers en diuretica). Het is niet helemaal duidelijk in de verschillende studies of het nu meer aan de bloeddruk ligt of aan de medicatie. Een bepaalde groep geneesmiddelen, de Angiotensine receptor blockers, zouden een gustig effect hebben op het seksueel functioneren

Keer terug naar overzicht