Dr Frans Wesling

Verminderde opwinding

 
Wat is opwinding? Opwinding is het lichamelijke van klaar te zijn voor seks. De toegenomen doorbloeding van de genitalia geeft dat de schaamlippen, de clitoris en het bovenste deel van de vagina zwellen. De vaginale wand wordt vochtig de vagina wordt langer, de binnenste  en buitenste schaamlippen gaan wat uit elkaar zodat de ingang van de vagina zichtbaar wordt. Ademhaling en hartritme versnellen, de spierspanning neemt toe, de tepels worden harder en staan overeind …. en je bent klaar om te vrijen!
 
Hoewel het verlangen vaak de opwinding triggert, zien we dat vooral na de menopauze, het verlangen  na de opwinding komt. De opwinding ontstaat door dat de partner het initiatief neemt en de vrouw verleidt en stimuleert en als de vrouw bewust akkoord gaat, komt de opwinding. In de overgang is het dus niet abnormaal dat de vrouw minder het initiatief neemt.
 
De veranderingen in de hormoon concentraties en de vaginale droogte zoals eerder besproken zullen de opwindingsfase bemoeilijken. Het zal vaak langer duren en ze zal minder gemakkelijk klaar zijn voor penetratie. Het eerste dat vaak bemerkt wordt in de overgang is een verminderd nat worden tijdens de opwinding. Verminderd oestrogeen geeft verminderde doorbloeding van vulva vagina en clitoris.
 
5% van de vrouwen in de Verenigde Staten hebben problemen met opgewonden te geraken: “female sexual arrousal disorder” onder de 45 jaar is dit 3% en boven de 65 jaar 6%, tussen 45 en 64 is dit het hoogst: 7.5%.
 
Chirurgische menopauze geeft meer problemen met opwinding dan de natuurlijke menopauze/overgang en een algemene slechtere gezondheid heeft ook dit effect.
 

Keer terug naar overzicht