Dr Frans Wesling

Verminderd seksueel verlangen.

 
Wat is het verlangen? Het is je eigen interesse in seks, je eigen interesse om seksueel te zijn. Het bestaat uit drie componenten die met elkaar in verband staan.
 
° gedrevenheid is de biologische component. Het manifesteert zich als seksuele gedachten en fantasieën hebben, je erotisch aangetrokken voelen tot anderen, het zoeken naar seksuele activiteit, het je bewustzijn van een discrete genitale prikkeling of gevoeligheid. Seksuele gedrevenheid verschilt enorm van vrouw tot vrouw en kan van dag tot dag veranderen in functie van haar activiteiten, stress en gezondheid.
 
° Ideeën, waarden en verwachtingen over seksualiteit. Je natuurlijke interesse in seks kan verzwakt worden door je eigen houding tegenover seks, die dan weer gevormd wordt door je cultuur, je religieuze achtergrond , je  familie, vrienden en kennissen en de media. Hoe positiever je houding ten opzichte van seks hoe meer zin je zult hebben om seksueel actief te zijn.
 
° Motivatie. Deze component betreft je bereidheid om op een bepaald moment en met een bepaalde partner seksueel actief te zijn. Omdat dit in functie staat van je emoties en interpersoonlijke relaties is dit de meest complexe component  en volgens experten ook de belangrijkste component. Over het algemeen is voor de meeste vrouwen een warme zorgzame relatie een onmisbare noodzakelijkheid voor seksueel verlangen.
 
Over het algemeen, maar niet altijd, vermindert het verlangen stilaan met het ouder worden. “Seks drive” vermindert met de leeftijd zowel bij mannen als bij vrouwen, maar vrouwen lopen tot drie maal zoveel risico om hier last van te hebben vooral als ze einde veertig begin vijftig zijn. Er zijn grote individuele verschillen. Veel vrouwen ervaren een sterke afname in het verlangen naar seks in en na de overgang. Anderen merken weinig of geen verschil en er zijn ook vrouwen die juist meer interesse in seks krijgen door dat ze niet meer zwanger kunnen worden of doordat de gezin situatie is verandert en er meer privacy in huis is als de kinderen het nest verlaten hebben.
 
Tijdens de overgang kunnen de fysische gevolgen van het afnemend oestrogeen: de warmte opwellingen, het nachtelijk zweten en de vaginale droogte de motivatie en drive om seksueel actief te zijn danig ondermijnen. Hoewel het niet direct met menopauze te maken heeft, is de leeftijd gebonden afname van testosteron toch ook mogelijk van invloed op het verlangen. De rol van testosteron is niet helemaal duidelijk. Een laag verlangen is in wetenschappelijke artikels niet aan laag testosteron gekoppeld kunnen worden. Er zijn ook vrouwen die na het verwijderen van de eiertakken en dus ook na een scherpe daling van het testosteron, geen verminderd verlangen voelen.
 
Als het verminderd verlangen belangrijk wordt.
Voor veel vrouwen in de overgang heeft de geleidelijke vermindering van hun verlangen geen belangrijke impact  op hun seksualiteit in het algemeen en hun “quality of life” of levens vreugde. Voor anderen is het verminderd verlangen en de zeldzame gedachten aan seks een bron van zorg en stress. Het verandert hun gevoel  over hun eigen seksualiteit  en zelfbeeld. Als je problemen hebt met een herhaald of blijvend gevoel van verminderd verlangen naar seksualiteit dan noemt men dat het “hypoactive desire disorder”  het syndroom van verminderd seksueel verlangen. Het is de meest voorkomende klacht op het vlak van seksualiteit bij vrouwen.
 
In sommige gevallen is het verminderd verlangen vooral een probleem voor de vrouw omdat het haar partner frustreert en hun relatie er door onder spanning komt.  Bijvoorbeeld als de vrouw systematisch vermijdingsgedrag gaat vertonen of zelfs een romantisch weekendje weg, geen vonk meer doet overslaan.
 
De oorzaken zijn complex. Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten laat zien dat één derde van de Amerikaanse vrouwen klaagt over verminderd verlangen / verminderde interesse in seks. Een op de drie daarvan heeft daar problemen mee.
Dus ongeveer 10% van de Amerikaanse vrouwelijke bevolking. Onder de 45 jaar is het ongeveer 9%, boven de 65 jaar is het 7%, tussen 45 en 65 is het 12%.
 
Meestal zijn er verschillende factoren in het spel zoals conflict situaties met partner, ziekte en medicatie zoals voor depressies, urine verlies, angst maar ook culturele factoren en sociale vaardigheid spelen een rol.
 
Problemen met opwinding of met het orgasme hebben ook een invloed op het verlangen.
 

Keer terug naar overzicht