Dr Frans Wesling

Wat is de behandeling voor vapeurs /warmteopwellingen?

De verschillende behandelingen “genezen” je niet van de vapeurs, maar doen de klachten wel verminderen. Ze gaan meestal stilaan voorbij zonder dat behandeling nodig is. Een eenvoudige strategie, aanpassing aan de levensstijl volstaat vaak. Maar soms zijn de klachten dermate, dat een medische behandeling aangewezen is. De standaard behandeling is hormonaal: oestrogeen, of oestrogeen plus progestageen (voor vrouwen met een baarmoeder nog ter plaatse). Als de klassieke hormonale behandeling niet aangewezen of gewenst is, is een niet hormonale behandeling mogelijk met producten die normaal gebruik worden als anti-depressiva.  De SSRI’s, de selectieve serotonine reuptake inhibitors, hebben bij niet depressieve vrouwen een gunstig effect op de vapeurs. 

Hormoonsubstitutie is een behandeling op voorschrift, die de warmte opwellingen en de vulvovaginale en urinaire symptomen van de menopauze doen verdwijnen.
Voor de warmteopwelling bestaan er pillen, pleisters, sprays en gels die oestrogenen afgeven in het gehele lichaam, dit wordt ook wel een systemische behandeling genoemd. Voor vaginale en urinaire symptomen worden cremes of pillen voorgeschreven die vaginaal worden ingebracht en practisch alleen lokaal werken en nauwelijks worden opgenomen in het bloed.

Systemische hormonen zijn oestrogenen, dezelfde of gelijkend op het oestrogeen dat het lichaam zelf maakt, en progestagenen zoals onder andere het progesteron dat het lichaam zelf maakt.  Een andere mogelijkheid is het gebruik van geconjugeerde oestrogenen, afkomstig van de urine van zwangere merries, en een stof die gekend is als "SERM" Selective Estrogen Receptor Modulator en die, zoals het progestageen, de baarmoeder binnenkant beschermt.
Vrouwen bij wie de baarmoeder al is weg genomen hoeven enkel oestrogeen te gebruiken voor hun warmte opwellingen. Vrouwen die de baarmoeder nog hebben gebruiken oestrogen plus progestageen of de geconjugeeerde oestrogeen -SERM combinatie om hun baarmoeder te beschermen tegen endometrium carcinoom ( baarmoeder kanker).
Systemische hormonen zijn zeer effectief tegen de warmte opwellingen en hebben ook gunstige effecten op het bot (beschermt tegen osteoporose) de huid en de bloedvaten. Er zijn ook risico's aan verbonden zoals bloedklonters en borstkanker. het risico op borstkanker bij oestrogeen plus progestageen is de eerste 5 jaar niet verhoogt en bij enkel oestrogeen gebruik is er de eerste 7 jaar geen verhoogt risico op borstkanker ( waarschijnlijk zelfs een licht verminderd risico op borstkanker).
Bij langdurig gebruik van oestrogenen neemt het risico lichtjes toe.

Vaginaal oestrogeen wordt nauwelijks opgenomen in het bloed en, heeft dus ook nauwelijks invloed op risico's zoals voor borstkanker en bloedklonters. Het herstelt enkel de slijmvliezen van de vagina en de uitgang van de blaas.

Het is in gesprek met uw arts dat u kunt bekijken of en welke behandeling voor u aangewezen is rekening houdend met uw persoonlijke risico's, klachten en voorkeuren.
 

Keer terug naar overzicht