Dr Frans Wesling

Pijn ter hoogte van de vulva of het pelvis (het kleine bekken).

 
Niet alleen last ter hoogte van de vagina, maar ook de vulva, de schaamlippen en de clitoris, of pijn binnen in het kleine bekken kunnen het plezier bij seks bederven.
Vulvaire pijn:
° Vulvodynie. Dit is een chronische pijn thv de vulva, een stekend brandend gevoel van irritatie. Het kan op en af gaan, en het ontstaat soms ook zonder aanraking of druk. Soms is  een deel van de vulva, soms de gehele vulva, betrokken. Meestal zijn er geen uitwendige afwijkingen waar te nemen. Het geeft practisch altijd pijn bij het vrijen, die minuten tot dagen kan aanhouden. Een behandeling is niet eenvoudig, maar begint al met het dragen van enkel katoen ondergoed, de vulva enkel te wassen met lauw water, relaxatie oefeningen, soms medicatie en soms chirurgie.
° Vulvaire vestibulitis. Een zeer gevoelige “ring” juist buiten de ingang van de vagina. De plaats van de overgevoeligheid wordt op gezocht met een vochtig watten staafje (Q-tip)
° Contact dermatitis.  Parfums, sprays, sommige glijmiddelen kunnen jeuk, branderig gevoel en pijn geven, soms met een rode uitslag en zwelling. Het stoppen van het gebruik van dergelijke producten volstaat meestal, maar soms wordt medicatie voorgeschreven. Maandverband en inlegkruisjes kunnen dit ook veroorzaken.
° huidaandoeningen: zoals eczema, psoriasis, lichen sclerosus of ulcera.
 
Onderbuik pijn, pijn ter hoogte van het pelvis of kleine bekken.
 
Chronische onderbuik pijn komt vooral voor bij vrouwen in de reproductieve leeftijd, men schat tussen de 15 en 20% van de vrouwen tussen 18 en 50 jaar, maar vrouwen in de overgang en nadien kunnen dit ook krijgen. Men spreekt over chronische onderbuik pijn als er al meer dan zes maanden een last is die zich bevindt tussen de bekkenbodem, de voorkant van de onderbuik en de lage onder rug. Vaak vindt men geen anatomische oorzaak, het maak soms een deel uit van verschillende medische problemen. Het is in deze context belangrijk omdat het vaak druk en pijn veroorzaakt tijdens het vrijen.
Soms is het toe te schrijven aan “brides” dit zijn bindweefsel strengen, littekens  in de buikholte, die kunnen ontstaan na infecties of chirurgische ingrepen. Soms zijn er onderliggende aandoeningen zoals pelviene infecties veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) of endometriose. Meestal treedt dit op in de reproductieve periode van het leven. Mogelijk zijn er ook darm (spastische dikke darm) en of blaas aandoeningen of kunnen er ovarium (eiertak)-cysten zijn. Oppervlakkige of diepe pijn bij seks is een rede voor een grondig gynaecologisch onderzoek. 
 

Keer terug naar overzicht