Dr Frans Wesling

Yoga, Kegel en bekkenbodemspier oefeningen.

 
Ongeveer 3 op de 4 vrouwen zegt een beter seksleven te hebben na het doorlopen van een 12 weken Yoga cursus. Oefeningen om de stress te verminderen, je lichaam soepel te maken en de spieren van je bekkenbodemte versterken, zullen ook je seksueel functioneren verbeteren.
 
Volgens een publicatie uit 2009 in de Journal of Sexual Medicine, verbetert Yoga het seksueel functioneren van de vrouw.
De studie ging over een groep seksueel actieve vrouwen tussen de 22 en 55. Gedurende 12 weken was er één uur per dag Yoga gevolgd door ademhalings en relaxatie oefeningen. Voor en na de studie periode werd er gevraagd een enquete over hun seksueel functioneren in te vullen. Het bleek dat alle zes bestudeerde onderdelen: de zin in seks, de opwinding, het nat worden, het orgasme, de voldoening en pijn, waren verbeterd. De grootste verbetering werd gevonden bij de groep vrouwen van 45 en ouder. Ongeveer drie van de vier vrouwen vond dat haar seks leven was verbeterd. Er dient wel vermeld te worden dat er geen vergelijkende groep was die geen yoga had gedaan. Men moet dus voorzichtig zijn met de interpretatie van deze studie.

Het succes van yoga kan te danken zijn aan het je leren ontspannen, de focus op het gevoel, het versterken van de bekken bodem als gevolg van de yoga houdingen, een verbeterd zelfbeeld door met oefeningen bezig te zijn of een combinatie van al deze factoren. Yoga lessen worden tegenwoordig in alle Fitnesscentra gegeven en zijn ook op DVD thuis te volgen. Pas wel op als je ouder bent en misschien iets beperkter in je mobiliteit, artrose of osteoporose hebt, bespreek dit dan liever eerst met je arts. Kegel oefeningen bestaan uit het aanspannen en loslaten van de bekkenbodemspieren die je blaas en baarmoeder op zijn plaats houden.
 
                     
Het doel van de Kegel oefeningen is :

°je gewaar te worden van je bekkenbodem spieren, ze te versterken en daardoor mogelijk gemakkelijker tot een orgasme te komen
°minder pelvische of onderbuik pijn te hebben tijdens het vrijen.
°het verbeteren van sommige vormen van urine verlies
°het voorkomen of verbeteren van prolaps klachten. Prolaps is het gevoel van een verzakking waarbij de baarmoeder en of de blaas zakken tot aan of door de ingang van   de vagina.
 
 
 
 
 De sleutel tot goede Kegel oefeningen is de juiste spieren op te spannen en los te laten. Om te weten welke  spieren dat het zijn is het voldoende om als je urineert de straal te onderbreken, te stoppen met plassen. Als je dat kunt heb je de juiste spieren van je bekkenbodem opgespannen. Het is niet de bedoeling om dit telkens bij het plassen te doen. Dat is slecht voor je blaas. Doe deze oefeningen altijd met een lege blaas. Span de spieren twee tot drie seconden aan en laat los. Doe dit tien keer achter elkaar vijf keer per dag. Je kunt dat doen als je auto rijdt of TV kijkt of ergens zit te wachten op de bus enz.
Je kunt dit ook doen met behulp van een kinesiste/fysiotherapeut met “biofeedback”.... een soort dildo met sensoren wordt dan in de vagina gebracht waarna je gevraagd wordt om de spieren van je bekkenbodem aan te spannen en weer los te laten. Je kunt dan visueel zien of je het op de juiste manier doet met de juiste spieren. Je kunt dan thuis oefenen zonder biofeedback en dan bij de volgende afspraak je vordering evalueren.
 Bekkenbodemspieroefeningen kunnen  de pelvische pijn bij het vrijen en het onvrijwillig urine verlies verminderen,  maar het kan soms enkele maanden duren voor je duidelijke verbetering bemerkt.
 

Keer terug naar overzicht