Dr Frans Wesling

Wat doe ik aan vaginale droogte.

In de menopauze is dit meer regel dan uitzondering. Het maakt deel uit van het “genito-urinair syndroom  van de menopauze” dat omvat veranderingen ter hoogte van de vulva en vagina, de urethra en de blaas.
Die veranderingen, het gevolg van het dalend oestrogeen gehalte in het bloed, geven droogte van de vagina, pijn bij het vrijen, urinaire klachten zoals urgency (het gevoel dat je dreigt te laat te komen, als je naar het toilet moet) en  soms urinaire  incontinentie en het vaker voorkomen van blaasontstekingen.
Toch is het verminderd oestrogeen niet de enige oorzaak van vaginale droogte. Men moet poeders en zeep op de vulva vermijden net als wasverzachters voor het ondergoed en allerlei inlegkruisjes.
Als de droogte en de pijn bij seks blijft duren moet uw arts controleren of het inderdaad het gevolg is van oestrogeen tekort. Lage dosis lokaal vaginaal oestrogeen kan dit verhelpen en er zijn ook niet hormonale producten die gebruikt kunnen worden.
Regelmatig seksueel actief zijn is, door de toegenomen doorbloeding van de weefsels rond de vagina, ook goed voor het behoud van een functionele vagina. Zonder oestrogeen en zonder seksueel actief te zijn wordt de vagina droger en nauwer en korter. 
 

Keer terug naar overzicht