Warning: Undefined array key "rpr_number" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 54 Dr Frans Wesling Warning: Undefined array key "metatitle" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 99 Frans Wesling | FAQ | Seksuele problemen in de overgang.

Dr Frans Wesling

Seksuele problemen in de overgang.

dit deel behandelt de volgende punten:


“Wat is normaal”. Achter elke discussie over seksuele problemen stelt zich de vraag: Wat is normaal, gezond seksueel functioneren.
                                                                                                      
 De Wereld Gezondheid Organisatie  definieert
seksuele gezondheid als het zich lichamelijk,
emotioneel, mentaal en sociaal wel voelen ten
opzichte van seksualiteit. Dus niet alleen de
afwezigheid van ziekte of dysfunctie op
seksueel niveau.
 
Een betere definitie zal waarschijnlijk moeilijk te vinden zijn omdat er niets zo persoonlijk is als seksualiteit, seksuele respons en seksueel functioneren. Ieder heeft zijn/haar eigen standaard van wat normaal, goed en bevredigend is en dat is gebaseerd op, gegroeid uit, je eigen cultuur, achtergrond en ervaringen en hoe je biologisch in elkaar zit. Deze individuele variatie lijkt vooral meer uitgesproken bij vrouwen.
 
Als je vermoed dat er iets abnormaals is, is belangrijkste vraag:  ‘”stoort er iets bij jou of je partner”?
 
Toch zijn er een paar basis principes die voor de meeste mensen gelden, voor wat een gezonde seksuele respons en functie is:
 
° een zekere mate van zin in seks.
° er van kunnen genieten.
° je comfortabel voelen met je eigen mate van interesse, respons en seksueel functioneren.
 
De vraag is niet of er een seksueel probleem is, de vraag is of de vrouw of het koppel er last van heeft. Als het koppel er vrede mee heeft dat er geen seksueel actief leven is, dan is het probleem van vaginale droogte of problemen met een erectie, geen punt. Even zo is het voor een vrouw, die op een bepaald moment geen relatie heeft, misschien geen probleem dat ze wat minder zin in seks heeft. Maar als zij dan een partner tegen komt met een hoog libido, gaat zij haar verminderde zin in seks misschien wel als een probleem ervaren.
 
Hoe worden problemen in verband met seksualiteit gedefinieerd. Seksuele respons wordt meestal beschreven als bestaande uit vier fases: “zin in” (goesting), opwinding, orgasme en resolutie.
In overeenstemming hiermee worden seksuele problemen vaak in verband gebracht met die verschillende fases. Dus zin in seks of goesting, is iets anders dan de lichamelijk reacties die ontstaan bij de anticipatie van seks, namelijk de opwinding, en beiden zijn dan weer verschillend van het ervaren of het beleven van het vrijen: de respons, het plezier, het orgasme. Terwijl al deze fases verbonden zijn, kunnen seksuele problemen in verschillende fases aanwezig zijn en kunnen verschillende factoren binnen eenzelfde fase problemen geven.
 

Keer terug naar overzicht