Dr Frans Wesling

Pijn bij penetratie.

 
De verminderde oestrogeen productie in de overgang, de menopauze en de jaren nadien geeft een zeer droge en fragiele vaginale wand, de medische term hiervoor is een atrofische vaginale mucosa. Bij penetratie, zelfs met glijmiddel raakt die gemakkelijk gekwetst en kunnen er kloofjes en scheurtjes ontstaan, die pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven en soms zelfs een bloederige afscheiding.
 
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom 17 tot 45 % van de gemenopauzeerde Amerikaanse vrouwen seks pijnlijk vindt. De medische term hier voor is dyspareunie.
Vaginale atrofie en droogte zijn de voornaamste oorzaken van dyspareunie. Een andere oorzaak is vulvodynie (chronische pijn in de vulva, de externe genitalia) waar over later meer.
 
Buiten de pijn zelf, geeft dit ook een verminderde lubrificatie op het moment dat men de volgende keer seks wil hebben. De verwachting en de angst voor de pijn die mogelijk weer zal komen, geeft dat de vrouw zich niet kan ontspannen, de opwinding zal niet opgang komen , de spieren rond de vagina zullen zich opspannen (vaginisme) als een verweer tegen de verwachtte “agressie” en zo zit je gemakkelijk in een vicieuze cirkel.
 

Keer terug naar overzicht