Dr Frans Wesling

Veranderingen ter hoogte van vulva en vagina. foto links boven: voldoende oestrogeen, slijmvliezen zijn dikker met plooien en elastisch, wat nodig is bij seks en geboorte. Foto rechts boven: atrofie van de menopauze.
 
 
 
Als een vrouw na de menopauze weinig of niet seksueel actief is, wordt de vagina nauwer en korter. Als ze dan toch nog eens probeert te vrijen, zelfs met een glijmiddel, zal ze pijn hebben omdat de vaginale wand zo broos en fragiel is geworden. De vaginale wand kan gemakkelijk geïrriteerd geraken, zelfs scheurtjes vertonen en bloeden. Dit is zeer pijnlijk en dit kan tot gevolg hebben dat ze seksueel contact gaat vermijden, waardoor de situatie verergert.
Vaginale droogte kan zelfs bij vrouwen die niet  seksueel actief zijn voor last zorgen.
 
Regelmatig vaginaal seksueel contact na de menopauze heeft een gunstig effect op de vaginale wand  (door de verhoogde doorbloeding tijdens het vrijen) en zal voorkomen dat de vagina nauwer en korter wordt. Op die manier kan de vrouw (en haar partner) er van blijven genieten.
 
Atrofische vaginitis is een term die gebruikt wordt voor de rode geïrriteerde vaginale wand met abnormale afscheiding en die pijnlijk is bij contact. “itis” wordt gebruikt als er sprake is van een “ontsteking” , maar er is meestal geen echte vaginale ontsteking of infectie. Deze situatie is meestal snel verholpen met lokaal vaginaal laag gedoseerd oestrogeen. Dit zal verder op nog besproken worden.
 
Deze vulvovaginale symptomen kunnen zowel vroeg in de overgang, als soms pas enkele jaren na de menopauze ontstaan en sommige vrouwen krijgen er nooit last van.
Men mag niet vergeten dat er soms nog andere dan hormonale oorzaken  zijn voor dergelijke klachten. ( vaginale infecties)
 

Keer terug naar overzicht