Dr Frans Wesling

Veilig vrijen blijft belangrijk.

Hoewel je na de menopauze niet meer zwanger kunt worden, kun je nog wel SOA’s op doen. HIV, hepatitis B en C, syphilis, gonorhoe, chlamydia, humaan papiloma virus (HPV) en genitale herpes. HPV en herpes kunnen op elke leeftijd op gelopen worden en jaren sluimerend aanwezig blijven en zo kun je een nieuwe partner besmetten.
Als je niet in een langdurige en langs beide zijden monogame relatie zit, moet je voorzichtig zijn. De grootste toename in SOA’s in de Verenigde Staten is in de groep volwassenen boven de 50 jaar. Het Center for Disaese Contol (CDC) meldt een toename van 43% wat betreft syphilis en chlamydia tussen 2005 en 2009 bij de 55+.
 
Het blijkt ook dat de overdracht van SOA’s van man naar vrouw veel groter is dan van vrouw naar man. Je kunt je voorstellen dat een atrofische fragile vaginale mucosa gemakkelijk scheurt en wondjes vertoont waar een infectie een gemakkelijke ingangspoort vindt.
 
Vandaar: “safe sex guidelines”  richtlijnen voor veilig vrijen:
 
°Wees voorzichtig met het uitkiezen van een sekspartner.
°Gebruik altijd een condoom en als er echt erectie problemen zijn door het gebruik van een condoom, gebruik dan een “vrouwen condoom”
°Laat jaarlijks een gynaecologisch onderzoek doen, inclusief een uitstrijkje en kweekjes voor SOA’s als je denkt dat je mogelijk een risico loopt.
°Als je een SOA hebt, laat je behandelen en eis dat je partner(s) zich laat onderzoeken en behandelen.
 
Ook als je in een lesbische relatie bent kunnen SOA’s door gegeven worden en moeten gelijkaardige maatregelen in acht genomen worden.
 
“Koorts blaren” of Herpes Labialis kan met orale seks ook overgedragen worden.
 

Keer terug naar overzicht