Warning: Undefined array key "rpr_number" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 54 Dr Frans Wesling Warning: Undefined array key "metatitle" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 99 Frans Wesling | FAQ | Slecht zelfbeeld en veranderingen bij je partner.

Dr Frans Wesling

Slecht zelfbeeld en veranderingen bij je partner.

 
Natuurlijk is de overgang en menopauze een moment in het leven van de vrouw, waarin ze kan doorgroeien en evolueren naar een nieuwe fase in haar leven vol met mogelijkheden en uitdagingen, maar  in tijden waarin de focus vaak ligt op jeugdelijkheid en er jong en fit uitzien, is de overgang wel degelijk het einde van die jeugd. Nogal wat vrouwen hebben het daar toch moeilijk mee. De lichamelijke veranderingen van het ouder worden, het einde van de vruchtbaarheid verandert het zelfbeeld van de vrouw, haar idee over haar plaats in het leven, haar zelfrespect.
In een culturele traditie waar vruchtbaarheid belangrijk is kan de menopauze een gevoel van letterlijk minder waardigheid geven. In een religieuze omgeving waarin het krijgen van kinderen nauw verbonden is aan seksualiteit, zal de menopauze de seksualiteit zijn doel doen verliezen en misschien iets “onzuivers” geven.
Een slecht zelfbeeld. Natuurlijk hebben het ouder worden en de zwaartekracht een effect op ons lichaam. De overgang van de “peer” naar de “appel” vorm zoals eerder al vermeld. De borsten gaan wat hangen, er komen rimpeltjes in het gezicht, het dikke haar waar je vroeger zo trots op was wordt wat dunner. Deze veranderingen kunnen maken dat je je minder seksie voelt en onzekerder ten opzichte van je partner. Het kan je zin om seksueel te zijn verminderen of het kan je beperkingen oplegen in je seksualiteit: alleen met het licht uit, of alleen onder de lakens. Het haalt de spontaniteit onderuit en vermindert de mogelijkheid er van te genieten. Je partner’s interesse zal mogelijk verminderen en dit geeft stress op de relatie, een voedingsbodem voor conflict en afkeer, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Vergeet je partner niet. Die is natuurlijk ook niet immuun voor het verouderen. Vrouwen in lesbische relaties zien dezelfde veranderingen bij hun partner. Mannen krijgen een buikje, love handles, het kale plekje op hun hoofd wordt groter, er groeien plots haren uit hun neus en oren. Niet echt om opgewonden van te worden. Toch zijn er miljoenen ouderen die tot hoge leeftijd een gelukkig seksleven hebben. Dat bewijst dat je over die initiele frustraties heen kunt komen en nog harmonieus intiem kunt zijn. Maar dit vereist een open communicatie.
Strategien om je zelfrespect als seksuele partner op te krikken:
Focus op je positieve eigenschappen. Wat vond men altijd aantrekkelijk aan jou? Je flashy lach? je hemels blauwe ogen? je zwoele stem? die eigenschappen zijn waarschijnlijk niet veranderd over de jaren en zullen je partner nog steeds voor je kunnen innemen.
Concentreer je op het geven en ontvangen van genot. Geef je zelf over aan het zalige gevoel van de seks zelf. De diepe emotionele band tussen jouw en je partner. De kleine imperfecties bij je zelf en je partner smelten weg in het licht van het met z’n tweeên delen in dit genot..
Beschouw fitnessen en gewichtsverlies als een aphrodisiacum. Voor die paar kilo’s te veel, ga naar een diëtist, overweeg zo iets als Weight Watchers, en beweeg! Je conditie verbeteren geeft meer dan alleen een gewichtds verlies. Je humeur verbetert, je bloedcirculatie verbetert, je interesse in en je respons op seks verbetert. Zelfs met een beperkte gewichts vermindering verbetert je figuur al en dat verbetert je zelfbeeld weer..
Adapted, with permission, from Shifren JL, Hanfling S. Sexuality in Midlife and Beyond: Special Health Report. Harvard Health Publications, Boston, MA. Copyright  © 2010 Harvard University.
 

Keer terug naar overzicht