Dr Frans Wesling

Veranderingen tijdens de overgang.

 
Elke vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier. De veranderingen, inclusief die op het vlak van de seksualiteit worden veroorzaakt door een mix van ouder worden, menopauze en de stress factoren die zich vaak voordoen in het “midlife”.
 
Voor dat we gaan zien welke factoren het seksleven van de vrouwen negatief kunnen beinvloeden, eerst misschien toch nog maar eens de definities.
 
Menopauze is het moment in het leven van de vrouw nadat ze twaalf maanden achter elkaar geen menstruatie heeft gehad. Ofwel nadat haar eiertakken chirurgisch zijn verwijderd of door medicatie of radiotherapie zijn uitgeschakeld. Natuurlijke menopauze treedt op ergens tussen de 40 en 58 jaar gemiddeld op 51.
 
Perimenopauze betreft de periode waarin de veranderingen al beginnen maar er nog wel menstruaties zijn. Dit kan zes jaar duren.
 
Postmenopauze is de rest van het leven na de menopauze.
 
 
De lichamelijke tekens van menopauze, de perimenopauzale veranderingen, beginnen meestal ergens na de veertig maar soms ook wel eens eerder. Veel vrouwen die een natuurlijke menopauze door maken hebben geen enkele lichamelijke klacht enkel een verandering in hun menstruatie cyclus tot die uiteindelijk stopt. Bij anderen gaat dit gepaard met warmte opwellingen, problemen met het slapen en of vaginale droogte.
 
Deze en andere “stressoren” kunnen je seksleven, je seksueel functioneren, negatief beïnvloeden en spanningen veroorzaken tussen jou en je partner.
 
De veranderingen die je opmerkt in de overgang worden niet alleen veroorzaakt door de menopauze, sommige zaken hebben enkel met leeftijd te maken en vaak zijn het combinaties van de twee, leeftijd en menopauze. Van een aantal zaken is de oorzaak zelfs niet geweten.
 

Keer terug naar overzicht