Dr Frans Wesling

*Wat is menopauze?

Menopauze

Als een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden haar  menstruatie niet meer gezien heeft, spreken we van menopauze. Dit is geen ziekte, het een normale gebeurtenis in het leven van elke vrouw. Het is het natuurlijk gevolg van ouder worden en een verminderende functie van de eiertakken  en gaat gepaard met een verminderde productie van hormonen  onder andere het oestrogeen. Het markeert het einde van de vruchtbare periode. Het situeert zich meestal ergens tussen de 45 en 58 jaar, gemiddeld op 51. De periode die er aan vooraf gaat noemt men de prémenopauze. Het is voor veel vrouwen een goed moment om hun algemene gezondheidstoestand te herevalueren.

Geinduceerde menopauze.

Dit is het wegblijven van de menstruatie na het chirurgisch verwijderen van de ovaria (eiertakken) of na beschadiging van de eiertakken door radiotherapie of chemotherapie of medicamenteuze behandelingen bedoeld om de eiertak functie uit te schakelen.
Vrouwen die een geïnduceerde menopauze ondergaan ervaren de zelfde symptomen van warmte opwellingen, nachtelijk zweten en vaginale droogte als vrouwen die op natuurlijke wijze in de menopauze komen, echter zonder dat dit geleidelijk aan ontstaat zoals bij de natuurlijke menopauze. 

Postmenopauze.

Dit zijn de jaren die volgen op de menopauze. 


 

Keer terug naar overzicht