Dr Frans Wesling

Andere lichamelijke veranderingen die een invloed kunnen hebben op seksualiteit.

 
Het verlies van spier spanning en verslapping ter hoogte van de bekkenbodem. Oestrogeen heeft een gunstig effect op spier spanning en spier massa en bij verminderde oestrogeen concentraties, van af de perimenopauze,  heeft dit, samen met het ouder worden, overal in het lichaam een effect .
 
Bekkenbodem relaxatie is eigenlijk een verslapping van de ondersteunende weefsel thv de bekken bodem die de baarmoeder en de blaas en de endeldarm op zijn plaats houden. Na verloop van tijd kunnen blaas, uterus en rectum als het ware in en door de vagina verzakken en zelfs door de ingang van de vagina naar buiten puilen. Prolaps wordt dat genoemd.
 
Er zijn veel  verschillende factoren die bijdragen tot het ontstaan van zo’n prolaps. Kinderen krijgen, vaginale bevallingen. Hoe meer bevallingen en hoe zwaarder de kinderen hoe groter de kans om later een prolaps te krijgen. Ook overgewicht, chronische constipatie, chronische hoest, zware gewichten heffen, leeftijd en menopauze spelen een rol.
 
Een lichte prolaps geeft meestal geen problemen bij het vrijen, maar bij een meer uitgesproken verzakking kunnen de volgende klachten gevonden worden:
 
° een zeurderige pijn in de vagina, onderbuik, liezen of de lage rug.
° een druk of zwaartegevoel, het gevoel dat “er iets uit zal vallen”
° urine verlies bij hoesten niezen of lachen of iets zwaars op tillen.
° het vaker voorkomen van urineweg infecties.
° moeite of last met de stoelgang.
 
Veranderingen  ter hoogte van de borsten. Het klier weefsel vermindert en het vetweefsel neem toe, de borsten worden minder dens. (en zijn daardoor op mammografie gemakkelijker te beoordelen).
 
Veranderingen van de huid. Met ouder worden vermindert de hoeveelheid collageen in de huid. Collageen is een eiwit dat de huid sterk en elastisch houdt. Vermindering van het collageen geeft rimpelvorming zoals “kraaien pootjes” en “zakjes” onder de ogen. De huid wordt dunner als we ouder worden en vertoont kleine pigmentvlekjes. Dit is meer uitgesproken bij rokers en vrouwen die veel in de zon gezeten hebben.
Hormonen hebben ook een sleutelrol in de gezondheid van de huid, het verminderd oestrogeen gehalte tijdens de overgang geeft een bijkomende vermindering van het collageen en de dikte van de huid. Hormoon therapie mag echter niet enkel gegeven worden voor het onderhouden van de huid.
 
Sommige vrouwen krijgen weer last van acne in de perimenopauze. Waarschijnlijk ten gevolge van een verandering in de balans tussen oestrogenen en androgenen. Als je als puber last had van acne is de kans groter dat je dit ook in de overgang zult hebben. Meestal dan meer aan de onderkant van het gezicht, de kin en de nek.
 
Veranderingen in haargroei. Ook ten gevolge van de verandering in de balans tussen androgeen en oestrogeen ontstaat er soms een toegenomen haargroei (hirsutisme) op plaatsen waar de haarfollikels gevoeliger zijn voor androgenen, de kin ,de bovenlip, de wangen.
Veel vrouwen zien dan plots één dikke, vaak donkere haar op hun kin ontstaan. Anderen zien vaak dons-perzikachtige haartjes in hun gezicht.
 
De veranderingen in het hormonaal evenwicht kunnen ook het tegenovergestelde effect hebben, namelijk haar verlies. Ongeveer de helft van de vrouwen bemerkt in meerdere of mindere mate wat haarverlies voor hun 50ste. En hoewel menopauze het haar verlies soms kan doen toenemen zien we soms ook dat na het verwijderen van de eiertakken, dit haar verlies vermindert waarschijnlijk door de plotse scherpe daling van het testosteron in het bloed.
Het ouder worden op zich heeft ook een effect op het haarverlies en hier heeft waarschijnlijk de genetische aanleg iets mee te maken. Dus soms kan de ervaring met haarverlies van uw ouders u een idee geven van wat u te wachten staat.
 Het effect van een menopauzale hormoon behandeling is onzeker. Sommige vrouwen rapporteren meer haar verlies, anderen minder.
 

Keer terug naar overzicht