Dr Frans Wesling

Hormoon therapie.

Systemisch versus vaginaal oestrogeen. Oestrogenen die de hormoonspiegels in heel het lichaam verhogen (systemisch), dus niet alleen in de vagina, kunnen aangewezen zijn als er buiten vaginale droogte en pijn bij het vrijen, ook een uitgesproken last van warmteopwellingen en nachtelijk zweten is.
 
Het gebruik van systemisch oestrogeen wordt bedoelt als men het over “hormoon therapie” heeft. Het gaat dan om oestrogeen alleen of oestrogeen plus progestageen, in het geval dat de vrouw nog een baarmoeder heeft. Het progestageen dient om het verhoogt risico op baarmoeder kanker ten gevolge van het oestrogeen gebruik te neutraliseren.
 
Systemische hormoon therapie kan op verschillende manieren gegeven worden:
*Als pillen.
*Via de huid (met pleisters, gels, creams, of sprays)
*Via de Femring vaginale ring (niet in Belgie te verkrijgen) 
De voor en nadelen dienen afgewogen te worden. Er zijn relatieve en absolute contra-indicaties. Uw huisarts / gynaecoloog is goed geplaatst om dit met u te bespreken. Over het algemeen geldt dat als men  vroeg na het begin van de menopauze met de hormonale substitutie begint de voordelen groter zijn dan de mogelijke nadelen. Op oudere leeftijd ( meer dan tien jaar na het begin van de menopauze) zijn de gevaren vooral op het gebied van hart en vaatziekten vaak te groot.
 
Een gunstig effect van systemisch oestrogeen op libido is nooit aangetoond. Het kan het seksueel functioneren wel verbeteren door het herstel van de vaginale mucosa en verbetering van de lubrificatie, het nat worden, maar een rechtstreeks effect op de zin in seks is onzeker.
 

Keer terug naar overzicht