Warning: Undefined array key "rpr_number" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 54 Dr Frans Wesling Warning: Undefined array key "metatitle" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 99 Frans Wesling | FAQ | Relatie problemen.

Dr Frans Wesling

Relatie problemen.

Geen partner.
Het hebben van een partner is misschien wel het meest essentiele voor een seksuele relatie. Het is echter op de leeftijd van de menopauze en later een veel vookomend probleem. Op de leeftijd van 65 jaar en ouder zijn er in de Verenigde Staten, en dat zal in Noord West Europa wel niet zo verschillend zijn, voor alle tien vrouwen slechts  zeven mannen. Dit komt onder andere door dat vrouwen een langere levens verwachting hebben en vrouwen vaak een partner hebben die gemiddeld drie jaar ouder is dan zij zelf. Het toegenomen aantal echtscheidingen de laatste decades geeft ook dat er meer alleenstaande  mannen en vrouwen zijn.
 
Zelfs al ontmoet iemand een andere potentiele partner na het verlies van een eerdere partner, is het niet altijd evident dat het ook een seksuele relatie wordt. Sommige vrouwen hebben misshien allang geen seksuele partner gehad en zijn bang dat ze niet meer weten hoe het ook alweer ging, zijn misschien bang dat ze niet opgewonden zullen raken of geen orgasme zullen krijgen. Anderen zullen zich misschien ongemakkelijk voelen, naakt met iemand nieuw. Nog anderen kunnen zich “schuldig” voelen ten opzichte van hun overleden partner, het gevoel hebben hem te bedriegen.
 
Relatie moeilijkheden. Een partner hebben is natuurlijk geen garantie voor een seksueel bevredigende relatie. Als de verstandhouding tussen de partners slecht is of gespannen, kan dit een weerslag hebben op de seksuele relatie. Veel van de seksuele problemen die koppels ondervinden zijn vaak gelinkt aan een of meerdere van de volgende gevoelens.
° een gevoel van boosheid of frustratie. Als boosheid of een gekwetst gevoel of teleurstelling, juist onder de oppervlakte blijft, niet wordt uitgesproken, dan kan zich een gevoel van wrok aandienen die de intimiteit en het vertrouwen ondermijnd. Het gevoel van verlangen naar seks lijdt hier onder net zo goed als de opwinding het orgasme en het hele plezier beleven aan het vrijen. Het kan ook zijn dat een van de partners gewoon geen seks meer wil om zo uiting te geven aan de boosheid. En dit op zijn beurt ontwricht dan weer de seksuele dynamiek.
 
° slechte communicatie. Vertrouwen is de sleutel tot een gezonde seksuele relatie en communicatie is de sleutel tot vertrouwen. Een eerlijk gesprek over wat je voelt en graag of niet graag hebt voorkomt terleurstellingen en afkeer. Zeker als we ouder worden is praten belangrijk. Als vaginale droogte aanleiding geeft tot pijn en de vrouw spreekt daar niet over, dan kan de partner zich afgewezen voelen en denken dat ze niet meer in hem/ haar geinteresserd is. Goede communicatie tussen de partners geeft dat men de “problemen” kan benoemen en oplossen.
 
° verveling. Een zekere mate van routine is onvermijdelijk in een langer durende relatie. Vertrouwen en vrije communicatie is een vereiste voor de openheid, die nodig is, om manieren te vinden die de seks “fris” houden.
 
° ontrouw. Er zijn een hele reeks redenen waarom mensen vreemd gaan. Soms is er een meer emotionele psychologische drijfveer, soms is het meer lichamelijk, seksueel. Vaak ligt het meer aan zaken waar de “bedrieger” zelf mee sukkelt dan aan de bedrogen partner. De motivatie voor een affaire is vaak complex. Wat de rede ook moge zijn, een affaire is ernstige bedreiging voor de relatie en heeft vaak een nefaste invloed op de seksuele relatie. Men voelt zich schuldig of te moe, door het afmattende van heimelijk twee relaties te moeten onderhouden en degene die er op uit komt bedrogen te zijn geweest, zal emotioneel en lichamelijk afstand nemen.
 
Wat je ook doet om de seksuele problemen in de relatie op te lossen, als je geen goede emotionele band meer met je partner hebt, of er is woede of wantrouwen, dan zul je niet gauw een bevredigend seks leven terug krijgen. Als de relatie zelf de oorzaak van het seksueel dysfunctioneren is, is het belangrijk eerst aan die relatie te werken. Dat kan eventueel met behulp van buiten af: met psychologen, relatie therapeuten en eventueel met seks therapeuten.
 

Keer terug naar overzicht