Dr Frans Wesling

Veranderingen in gewicht en vetverdeling.

Veel vrouwen worden zwaarder in de overgang. Vaak krijgen de menopauze of de hormonale behandelingen die dan vaak worden voorgeschreven, de schuld hiervan.
Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat menopauze of de hormonale behandeling verantwoordelijk is voor de gewichtstoename tijdens de overgang.
 
Leeftijd en lifestyle daar komt het meestal op neer!
Met de leeftijd vertraagt ons metabolisme en beginnen veel mensen ook minder te bewegen. In het Engels zegt men: “ you have to run to stay in place”
Op elke leeftijd geldt dat als je minder calorieën verbruikt je gewicht en vet gaat toenemen.
 
Heeft de menopauze een invloed op de vorm van ons lichaam?
Hoewel er geen rechtstreeks verband is met de gewichtstoename, zien we wel dat tijdens de overgang spiermassa vermindert en de vetverdeling zich verplaatst naar meer boven de taille. Waar een jongere vrouw meer een peervormig model zal hebben gaat dat verschuiven naar een appel model.

 
 
 
 
Menopauze speelt een rol in de overgang van peer naar appel vorm.
Onafgezien van factoren als leeftijd en menopauze staat het vast dat een groot deel van de vrouwen op die leeftijd al te veel wegen. Elke toename in gewicht geeft dan ook een toename op het risico van gezondheidsproblemen die hiermee samen gaan: zoals hartenvaatziekten (die vooral gecorreleerd zijn aan het buikvet), type-2 diabetes, hoge bloed druk, osteoartritis en sommige kankers zoals borstkanker en darmkanker. Boven op het duidelijke gezondheid risico heeft dit alles ook een negatief effect op het seksueel functioneren van de vrouw door onder andere een verminderde energie, een verminderde mobiliteit en ook een verminderd zelfbeeld. 
 

Keer terug naar overzicht