Dr Frans Wesling

Kanker.

Kanker kan op een dramatische manier de seksualiteit van een vrouw beinvloeden. Zowel direct door pijn en vermoeidheid, chemotherapie, radiotherapie, als indirect door mutilatie, een veranderd zelfbeeld, angst en depressie.

Effecten van kanker behandeling op het seksueel functioneren van de vrouw:
 
Chirurgie 

Chirurgie ter hoogte van het kleine bekken kan de bezenuwing van de genitalia beschadigen waardoor een verminderde gevoeligheid.
Het verwijderen van de eiertakken geeft een plotse val van oestrogeen en testosteron in het bloed, waardoor verminderde libido en seksuele problemen door onder andere droogte van de vagina.
Het verwijderen van de borst is mutilerend en beschadigt het zelfbeeld van de vrouw. Zelfs een gedeeltelijke wegname geeft een vermindering van de gevoeligheid van de borst. Borst reconstructie brengt die gevoeligheid ook niet terug.

Radio therapie

Bestraling ter hoogte van het klein bekken kan litteken weefsel veroorzaken thv vagina, wat pijn bij het vrijen kan geven.
De bijwerkingen tijdens de bestraling, zoals vermoeidheid, misselijkheid en diarhee, verminderen vaak de interesse in seks.

Chemotherapie 

Bijwerkingen, misselijkheid en braken, vermoeidheid, gewicht verlies, haarverlies hebben een deprimerend effect en zullen de interesse verminderen.
Vaginale droogte en pijn kunnen ontstaan.
Oestrogeen spiegels dalen abrupt en menopauzale klachten ontstaan.

Anti hormonale behandelingen

Tamoxifen, gebruikt bij hormoon gevoelige tumoren, geeft bij sommige postmenopauzale vrouwen vaginale droogte bij anderen geeft het meer vaginale afscheiding.
Tamoxifen verergert vaak de warmte opwellingen.
Aromatase inhibitoren (zoals Arimidex, Aromasin, Femara), ook gebruikt ter preventie van nieuwe borst tumoren, geeft zeer lage oestrogeen spiegels waardoor vaginale droogte, maar ook vaak  ernstige gewrichts klachten. 
 
 

Keer terug naar overzicht