Warning: Undefined array key "rpr_number" in /customers/9/6/2/franswesling.be/httpd.www/index.php on line 54 Dr Frans Wesling Dr. Frans Wesling | Blog

Dr Frans Wesling

hormoonsubstitutie....uhh... is dat wel gezond????

10/06/2017

 
U zult het misschien al vaak gehoord hebben: menopauze is een natuurlijk fenomeen helaas…. onze moeders hebben het ook mee gemaakt en hebben toen ook niets gepakt…. En al die hormonen……. Het kan niet gezond zijn…. borstkanker ….beroertes…..
In de nasleep van de publicatie van de WHI studie in 2002 werden de artsen die nog hormonen voorschreven beschuldigd van omgekocht te zijn door de farmaceutische industrie….. Zelfs politici / parlementsleden met een medische opleiding, waarvan je zou verwachten dat ze met kennis van zaken verantwoorde en genuanceerde standpunten zouden innemen, lieten zich meeslepen in de hysterie.
Ik herinner me de NAMS (North American Menopauze Society) vergadering van september 2003. Alle autoriteiten op het vlak van menopauze waren bijeen in Miami Florida. Verontwaardiging alom.
Inmiddels is men gelukkig terug gekomen op veel van de uitspraken van toen. Miljoenen vrouwen echter zijn toen halsoverkop gestopt met hun hormoon behandeling, waar ze zich goed mee voelden en hebben echt weer afgezien van hun menopauzale klachten, de vapeurs, het nachtelijk zweten, de vaginale droogte, de pijn bij het vrijen, de plasproblemen enz en dat op basis van verkeerde conclusies uit een studie die eigenlijk in opzet niet kon antwoorden op de vragen die men er achteraf aan stelde.
Hebben die mensen van toen ooit aan die patiënten gezegd: sorry, we hadden het mis, eigenlijk had u best wel mogen doorgaan met de behandeling waarmee u zich zoveel beter voelde….
Op het jaarlijks congres van de NAMS in Las Vegas in oktober 2015 en recent in mei 2017 in Brussel op de vergadering van de Belgische Menopauze Vereniging,  kwam Professor Tomi Mikkola uit Finland een interessante uiteenzetting geven over het verhoogt cardiovasculair mortalitieits risco bij vrouwen die stoppen met hun menopauzale hormoon behandeling.
Er zijn veel richtlijnen die adviseren de hormoon behandeling te geven aan een zo laag mogelijke dosis en voor een zo kort mogelijke duur. En dus probeert men vaak na enige tijd de vrouwen te motiveren de behandeling al dan niet geleidelijk af te bouwen om te zien of ze nog nood hebben aan deze hormonen. (warmte opwellingen en nachtelijk zweten gaan bij een deel van de gemenopauzeerde vrouwen na verloop van tijd van zelf verminderen en of verdwijnen…. zo tussen twee en zes jaar).
In Finland zijn de gegevens van de apotheken centraal geregistreerd. Alle oorzaken van overlijdens worden ook geregistreerd en als het niet duidelijk is volgt er een autopsie.
Uit al die gegevens heeft men kunnen zien wie er hormoonsubstitutie in de menopauze gebruikt, hoe lang het is gebruikt, wanneer men is gestopt, wanneer en waaraan men overleden is, enzovoort.
Conclusie uit deze studie: het risico op overlijden door hartziekten is significant verhoogt in het eerste jaar na het stoppen van de hormoon behandeling net zo als het risico op overlijden tgv een beroerte. Dit geldt voor vrouwen onder de zestig jaar maar niet meer voor vrouwen boven de zestig jaar.
 
Dus: bent u nog geen 60  en gebruikt u hormonen voor menopauzale klachten. Ga er gerust mee door. Laat u wel jaarlijks controleren bij uw arts bekijk en bespreek uw gezondheid: bloeddruk.. uitstrijkje om de twee of drie jaar.. cholesterol.. bloedsuiker/diabetes..uw risico op dikkedarm/colonkanker..mammografie…osteoporose en zo verder. En hebt u het gevoel dat u met uw vragen blijft zitten.......... zoek een arts die ervaring heeft met de menopauze problematiek.
 

Keer terug naar overzicht